život nebo smrt?

 Dovolávám se dnes proti vám svědectví nebes i země: Předložil jsem ti život i smrt, požehnání i zlořečení; vyvol si tedy život, abys byl živ ty i tvé potomstvo (Dt 30: 19)

Život nebo smrt si má nárok a právo, každý z nás vybrat. Je to drsné? Ano, je. Má na to Bůh právo být tak ostrý? Ano, má.
A co ho k tomu zmocňuje? 
Je to jednoduché a srozumitelné. Dřív než tato slova nechal zapsat, stvořil celý tento svět i nás lidi. Stvořil nás jako dokonalé lidi s pravomocí se rozhodovat podle vlastního uvážení. Tím pádem jednoznačně věděl a počítal s tím, že se člověk může rozhodnout i jinak než by si přál. A On to respektuje. 
A proto, abychom měli možnost udělat co nejvíc správných rozhodnutí a co nejméně špatných, nechal zapsat všechna tato slova. Vzhledem k tomu, že upozornil na všechna rizika špatných rozhodnutí, má právo jako ten, kdo určil co je správně a co správně není, chtít abychom nesli odpovědnost a důsledky za správná i chybná rozhodnutí.
Může se nám to líbit a souhlasit s tím. Můžeme to popírat a odmítat. Ale realitu Božího rozhodnutí nezměníme. Dřív či později se na životě každého z nás projeví. Někdy přímo v našem životě, někdy v následujících pokoleních.
Kdo tedy chce prožívat sám co nejvíc dobra(ne vždy z lidského pohledu), ať se rozhodne následovat a poslouchat Boha. Komu je to naopak jedno a chce být sám sobě bohem, soudcem, atd ať si žije podle sebe a svých měřítek pravdy. 
Žádné z těchto dvou skupin však nikdo z lidí a už vůbec Bůh nezajistí, že občas neprožijí i těžké chvíle. Ano je to tak. Ani víra sama neochrání před nepříjemnými zkušenostmi, nemocemi a jinými těžkostmi. Kdo si myslí nebo šel do víry v Boha s touto fantazií, ten se velmi brzy setkal s tím, že realita je jiná. Má potom dvě možnosti. Buď přizná svůj omyl a nechá Ducha Svatého, aby mu slova Bible otevíral a dával správně porozumět. Nebo nazve Boha lhářem a skončí s vírou. Oba případy lidí jsem zažil. Sám jsem byl nucen mnohé své smyšlenky jak jsem chápal a měl za to, že to tak je, pozměnit nebo zcela se toho raději zříci. A poznal jsem, že je to lepší než se zříct viry v Boha. Neboť On pro naše dobro a to abychom si nejen život mohli vyvolit, ale i žít ho již nyní na zemi zcela vše. Záleží tedy jen na nás každém jednotlivci, zda to budeme chtít vidět či to budeme považovat za pohádku. "... vyvol si tedy život, abys byl živ ty i tvé potomstvo."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť