Volby

 

Volby aneb koho volit? Pana Babiše nebo pana Pavla? Kdo z nich je Saul? A kdo z nich Samuel?


Asi pro mnohé zvláštní název zamyšlení. Zejména když tam zmiňuji postavy z Bible Saula a Samuela. Pro ty, kdo Bibli neznají jen upřesním, že Saul byl první král Izraele a Samuel vůdce a prorok, kterého Izraelité na jednu stranu uznávali a velmi poslouchali. Na druhou stranu se ho zřekli, aby měli krále jako okolní národy. Kdo chce o tom vědět víc, přečtěte si v Bibli ve Starém Zákoně Samuelovy knihy, Knihy Paralipomenon a nejlépe obě Královské.

A jak jsem se k tomuto přemýšlení dostal a co mne k tomu vedlo? Byl to rozhovor s velmi dobrým přítelem. Ne vždy se v názorech shodneme. Ale vždy respektujeme názor druhého a přemýšlíme (nebo aspoň minimálně já) nad jeho názory. Při našem posledním setkání prohlásil, že volit pana Pavla je jak volit Saula. Taky to byl člověk s krásným držením těla, hrdou postavou, svalnatý. Prostě muž, co se líbí a i vzhledem k tomu v jaké situaci tehdy Izrael byl, chtěli Izraelci vůdce, co by je nejen podporoval, jak to dělal Samuel, ale vůdce, který by armádě velel a šel s ní do boje jako král v čele. Tak to tehdy bylo. Že pan Pavel jako generál je jistě v mnoha ohledech schopný, má výborné chování a sebeovládání. Má i výsledky z dřívějška. Ale jako každý generál je těžko odhadnutelný i když slibuje řád, atd. Naproti tomu pan Babiš už taky něco dokázal, mnohé pro dost lidí v této republice udělal. Má zkušenosti s politikou, atd. Oproti panu Pavlovi, je předvídatelný a tak trochu jistota. V jediném v čem jsme se shodli bylo, že ani jeden ani druhý nejsou bez škraloupu a ani jeden z nich není zcela ten nej, koho bychom si jako prezidenta představovali.

Z pohledu Bible jak líčí Saula dál vyplývá, že byl i trochu bázlivý, ne zcela vždy sebevědomý. Dále taky dost hodně soběstředný. A hlavně od té doby, co se stal králem, čím dál více svéhlavý a neposlušný Boha což odnášel Izrael jako stát v důsledcích bojů s okolím.

Samuel byl naopak muž, který se snažil celý život od mala jít cestou víry a poslušnosti Boha. To se i projevovalo na jeho životě a tím, že Izraelité, když se řídili jeho radami, které od Boha dostal a jim předával, se měli relativně dobře i ve vztahu k okolním národům.

Ale co tedy s tím udělat nyní před nadcházejícími volbami? Je snad pan Pavel opravdu jasný Saul a pan Babiš jasný Samuel? To mi jistě dáte za pravdu, že opak je pravdou. Ani jeden není jednoznačný. Oba mají škraloupy z minulosti. Oba se k minulosti postavili po svém.

Ani sama kampaň není nic krásného, co bychom si přáli a představovali. Je to fůra pololží a polopravd, které už tak rozhádaný národ ještě více rozdělují. Rozdělují i rodiny. Rozdělují i přátele, kteří už spolu nechtějí mít nic společného. Co tedy a jak se rozhodnout? Je vůbec dobré a správné v této situaci k volbám chodit? Co to vlastně lidem přináší? Nebylo by lepší, aby to bylo jako dřív, kdy prezidenta volili poslanci?

Když se na to dívám z pohledu co slyším od druhých, tak lidé považují volby za důležité. Můžou vyjádřit a zkusit prosadit toho, kdo jim je víc sympatický. V době voleb se cítí i jako ti, kdo jsou důležití a rozhodují. A je to lepší, než když měli vždy nalajnováno, koho mají zvolit. Nebo přijmout, že tento člověk byl zvolen. S mnohým z toho souhlasím. Je v tom hodně pravdy. Pro mně osobně jsou volby jasná priorita, které se nezřeknu. Tedy do té doby, dokud budou tzv. demokratické. V předchozí době jsem s tím měl velký problém i několik komplikací. Ale to je vedlejší a nyní nepodstatné.

A koho tedy volit? Napíši jen svůj vlastní názor a nechci abyste jej brali jako to co by mělo být jednoznačné i pro ostatní. Každý jsme originál a byl nám dán mozek, abychom neměli dutou hlavu. Ale abychom mozek používali a vážili si toho, že máme nyní možnost aspoň nějak projevit svou vůli a názor. A nejen při volbách, ale v každém dni.

Pro mne osobně je prioritou:

- abych se za prezidenta nestyděl.

- aby byl jasně čitelný.

- aby byl respektovaný i okolními státníky.

- aby nás dobře prezentoval a nedělal ostudu.

- aby měl vyřešenu svou minulost.

- aby neměl žádné problémy se soudy.

- aby byl orientován raději prozápadně, než pro čínsky a prorusky.

- aby byl na tom zdravotně v dané chvíli natolik dobře, že své 5 leté období přežije se zdravým rozumem a bez větších zdravotních problémů.

- a pokud možno, aby nebyl závislý na alkoholu či jiných drogách.


Na základě toho si každý jistě domyslí, koho proto budu volit a proč. Přeji každému z nás, ať si za svou volbou a názorem stojíme a jsme na něj hrdi.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť