Co znamená milosrdenství chci ne oběť?

 


Mt. 9,9-13


Proč až Matouš a zrovna tento celník a ne už před ním Zacheus se stal Ježíšovým učedníkem a dokonce jedním z nejbližších učedníků? Nejspíš o Ježíši slyšel. Možná toužil po změně v životě. Možná si myslel, že jako Ježíšův učedník bude pro běžné lidi přijatelnější a budou ho mít více rádi. Chci být jako on a v okamžiku, kdy mne Bůh povolá zvednout se, nechat všeho předchozího a jít, kam mne volá.

Farizeové se opět diví, nechápou a nerozumí. Jsou svázáni náboženskými tradicemi, zvyky a vším dalším, jak oni vnímali a chápali Boží zákon a přikázání, proroky, Žalmy a další spisy, ze kterých vycházela jejich víra. Nechtěli nebo nechápali nebo si neuvědomovali, že nejsou lepší než Matouš a další jeho přátelé co k sobě pozval.

I my jsme často takto svázáni, upjatí, jednostranní. Místo abychom opravdu hledali co znamená "Milosrdenství chci, ne oběť", trváme na své pravdě. Na svých zvycích. Dochází pak ke zbytečným rozkolům, hádkám, rozdělení církve, společenství, zraněním, zlobě. A velmi se divíme, že Bůh nemůže v našem životě, v našem společenství, v naší církvi, v naší rodině, ať se snažíme sebevíc nic ale opravdu vůbec nic nebo jen hodně málo dělat. A přitom se snažíme být tak dobří, poslušní a slušní. BOŽE ODPUSŤ.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť