Exodus 35.

Čtení

Židům 11:8-9,13

Abraham věřil, a proto uposlechl, když byl povolán, aby šel do země, kterou měl dostat za úděl; a vydal se na cestu, ačkoli nevěděl, kam jde. Věřil, a proto žil v zemi zaslíbené jako cizinec, bydlel ve stanech s Izákem a Jákobem, pro které platilo totéž zaslíbení… Ve víře zemřeli ti všichni, i když se splnění slibů nedožili, nýbrž jen zdálky je zahlédli a pozdravili, vyznávajíce, že jsou na zemi jen cizinci a přistěhovalci.


Stejně jako na tom byl Abraham, jsme na tom i my. Pokud poslechneme Boží hlas a přijmeme Jej do svého života, můžeme si být jisti tím, že často bude nutné udělat něco i pro nás překvapivého a nečekaného. Pro Abrahama to bylo jít do nějaké země, nevěděl přesně do jaké a jen s důvěrou v Boha, který se mu dal poznat a kterého se učil poslouchat. A to samé platilo i pro zmíněné Izáka a Jákoba.

Jediné co měli, byla jejich víra v Boha, který je Všemohoucí a který jim zaslíbil pomoc za poslušnost Jeho vůli. A nic jiného nečeká a nechce Bůh ani po nás. Jen kdyby to bylo vždy tak snadné říct "Ano tak já do toho jdu". Ale i v tom nám můžou být svědectvím tito muži, že i přes chyby, které člověk udělá, jej Bůh neodvrhne, ale vždy nabídne možnost jít dál tou správnou cestou s Ním. Ale opravdu jen nabídne. Nepřikazuje. Nevnucuje. Bůh plně respektuje člověka tak, jak Jej stvořil. Jsme svobodné bytosti s možností se rozhodovat. A proto Bůh vždy vše pouze nabízí. Mohl nás stvořit nebo proměnit na roboty, kteří by bezmyšlenkovitě vykonali vždy vše přesně tak jak by si On přál. A mnoha lidem by to možná i vyhovovalo. Ale nestalo se to, jsme svobodní, s vůlí přiklonit se k Bohu nebo od Něj. S možností poslouchat Ho nebo jít svou cestou.

Všichni tzv. Kladní bibličtí svědkové se rozhodli Boha co nejvíc poslouchat, protože toužili aby se i jim splnily zaslíbení Bohem daná. Taky přesně netušili, co je čeká. Jediné čím si mohli a byli jisti, že Bůh bude vždy s nimi. A že zde na zemi není jejich trvalý domov, ale pouze přechodný čas, během kterého se má člověk rozhodnout, kde chce žít tzv. Věčnost.

A stejně jsme na tom my. Každý jeden z nás. Jak se kdo z nás rozhodne? Kladně pro Boha či kladně pro sebe? To už nechám na každém z nás.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť