Exodus 29

Čtení

Žd 10,11-18

Každý kněz stojí a koná denně bohoslužbu, znovu a znovu přináší tytéž oběti, ale ty nikdy nemohou navždy zahladit hříchy. Kristus však přinesl za hříchy jedinou oběť, navěky usedl po pravici Boží a hledí vstříc tomu, až mu budou nepřátelé dáni za podnož jeho trůnu. Tak jedinou obětí navždy přivedl k dokonalosti ty, které posvěcuje. Dosvědčuje nám to i Duch svatý, když říká: ‚Toto je smlouva, kterou s nimi uzavřu po oněch dnech, praví Pán; dám své zákony do jejich srdce a vepíšu jim je do mysli; na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.‘ Tam, kde jsou hříchy odpuštěny, není už třeba přinášet za ně oběti.


Pán Ježíš nazýval Boha Otcem. A On se jako Otec choval. Splnil vše, co Pánu Ježíši slíbil. Nejhorší a nejbolestnější pro oba jistě byl okamžik modlitby v Getsemane, před zajetím. Tam svého Syna Bůh jen posiloval, povzbuzoval a podpíral, aby měl sílu a odvahu dokonat dílo spásy. A On Ježíš, to zvládl. Ale vůbec si nedovedu představit, jak to pro ně oba bylo bolestné a úzkostné. Vědět, že jsem nevinný a přesto se nechat týrat, bičovat, ponižovat. Přitom stačilo, aby Ježíš řekl jen slovo a nikdo by neměl šanci se ho dotknout či cokoli jiného zlého učinit. Ale On v Getsemane řekl: „Ne má, ale tvá vůle se staň“. A tím se rozhodl, že půjde do toho posledního a nejtěžšího boje. A ten zvládl. Díky toho i my, kdo jsme se rozhodli Ježíše následovat, můžeme Bohu říkat Otče.

Co z toho vyplývá? Hlavně pozitiva. Na základě vyznání víry a prosby za odpuštění hříchů, jsme byli Bohem:

- ospravedlněni

- očištěni

- přijati adoptivně do Boží rodiny

- dostali jsme Ducha Svatého(jeho pečeť)

- dostali jsme jistotu spasení(pokud se ji sami nezřekneme)

Co z toho pro nás vyplývá?

- máme větší porozumění Bibli(chápeme díky Duchu Svatému souvislosti)

- máme možnost jít cestou víry

- máme možnost poznat pravý úkol pro nás v tomto světě

- ne vždy budeme chápat Boží jednání s námi, ale vždy si můžeme být jisti, že je to to nejlepší pro nás.

- jsou nám odpuštěny hříchy, ale když opět zhřešíme je nutno znova poprosit o očištění a odpuštění.

- není už vůbec třeba obětovat krev svou či zvířat na smíření s Bohem.

Nejspíš by se toho našlo víc, kdybych vzpomínal. Ale i kdyby to byly jen tyto skutky z Boží strany k nám, tak mně osobně to stačí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť