Exodus 28.

Čtení

Židům 10:1-4

V zákoně je pouze náznak budoucího dobra, ne sama jeho skutečnost. Proto stále stejné oběti, přinášené každoročně znovu a znovu, nemohou nikdy dokonale očistit ty, kdo s nimi přicházejí. Kdyby ti, kdo je přinášejí, neměli už vědomí hříchu, protože byli jednou provždy očištěni, dávno by byly tyto oběti přestaly. Ale těmito oběťmi se hříchy naopak každoročně připomínají, neboť krev býků a kozlů není s to hříchy odstranit.


Opět téma Zákon, oběti, očištění, odpuštění. Zákonem je myšleno samozřejmě desatero, které se snaží spousta lidí dodržovat nebo se aspoň částečně dle něho chovat dodnes.

Oběti byly usmrcované zvířata či ptáci, jako oběť za hřích atd, kterými se člověk snažil smířit s Bohem.

Očištěním je myšleno smíření s Bohem a očištění od hříchu jakéhokoliv skrze zvířecí či ptačí oběť předloženou veleknězem Bohu zástupně za daného člověka. Ten měl být skrze danou oběť a její prolitou krev očištěn.

Odpuštěním bylo myšleno a chápáno, že Bůh přijal danou oběť člověka a ten to měl prožít vnitřně skrze pokoj od Boha do lidského srdce a mysli.

A zmíněné zvířecí či ptačí oběti zástupně obětovány za člověka měly jen jednorázový význam pro ten daný hřích a pro tu danou chvíli. Ne však, že by ho trvale očistily a trvale ho ospravedlnily. Proto je psáno, že toto vše je jen náznak budoucího dobra.

Tím budoucím dobrem, byl míněn Pán Ježíš, který přišel na zem jako Bůh v lidské podobě. Prožil celý lidský život jako běžný člověk tehdejší doby. Jediný rozdíl byl, že On nikdy neporušil Boží přikázání a jako jediný je byl schopen na 100% plnit slovem i skutkem. A v závěru jako nevinný vzal na sebe lidské prokletí hříchu tím, že se nechal přibít na kříž, kde za nás jednou pro vždy zástupně zemřel. Jelikož byl však nevinný, Bůh Ho vzkřísil, ukázal živého učedníkům a poté vzal zpět k sobě do nebe.

Až tato oběť, oběť Pána Ježíše Krista byla sto naplnit a očistit člověka způsobem, který je schopný přinést do lidského života a vnímání pravý pokoj, ujištění o přijetí Bohem za adoptivní dítě aplné odpuštění všech minulých, současných i budoucích chyb.

Buď za to Bohu chvála, čest i sláva.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť