Exodus 26

Čtení

Židům 9:19-23

Když Mojžíš všemu lidu oznámil všecka přikázání podle zákona, vzal krev telat a kozlů, vodu, červenou vlnu s yzopem a pokropil knihu Zákona i všechen lid. A řekl jim:

Toto je krev smlouvy, kterou s vámi uzavřel Bůh.“

Podobně pokropil krví i stánek a všecko bohoslužebné náčiní.

Podle zákona se skoro vše očišťuje krví, a bez vylití krve není odpuštění.

To, co je jen náznakem nebeských věcí, bylo nutno očišťovat takovým způsobem; nebeské věci samy však vyžadují vzácnějších obětí.


Toto o čem se píše se stalo poté, co byl postaven dle přesného plánu přenosný stan pro bohoslužbu Izraelitů během putování pouští. Mojžíš udělal i vše ostatní přesně jak mu přikázal Bůh. Pokropení krví bylo zpečetění smlouvy, kterou tímto aktem Bůh uzavřel s Izraelci.

Ukazuje to na vzácnost krve a její pro nás ne zcela pochopitelnou schopnost v případě oběti zvířat očistit od hříchu, atd. Krev je symbolem života. Proto bylo třeba za chybu lidskou vždy prolít krev na usmíření s Bohem. Ale bylo to nastaveno tak, aby ať chudý či bohatý mohli dát podle svých možností. Zároveň to ukazuje i na vzácnost člověka v Božích očích. A to ne až zde, ale od počátku. Už po prvním hříchu Adama a Evy je psáno, že je Bůh oblékl do kůží zvířete. To byla první oběť smíření a ukázání lidem jak to udělat, aby mohli ukázat, že jim je líto toho, co udělali a že chtějí být na Boží straně.

O to víc a vzácnější bylo, když svou krev nejdřív při bičování a bití a jiném týrání proléval Pán Ježíš poté co Ho zatkli. A vrchol byl, když se nechal přibít na kříž na kterém prolil další krev a kde i zemřel. Stejně jako zvířata trpěl zástupně a nevinně za nás a naše chyby z minula, současna i budoucna. A to je rozdíl. Protože dřívější zvířecí oběť očistila jen pro danou chvíli, danou chybu. Ale oběť Pána Ježíše, smývá všechny staré, současné i budoucí chyby lidí. Proto je psáno, že „co je náznakem nebeských věcí, bylo nutno očišťovat takovým způsobem, nebeské věci samy však vyžadují vzácnějších obětí“. A to vzácnější a vlastně nejvzácnější a rozhodující v životě každého člověka byla oběť Pána Ježíše. Buď za to Bohu chvála.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť