Exodus 23

Židům 8:1-2,5-6

Z toho, co bylo řečeno, plyne: máme velekněze, který usedl po pravici Božího trůnu v nebesích jako služebník pravé svatyně a stánku, který zřídil sám Hospodin, a nikoli člověk… Ti však sloužili ve svatyni, která je jen náznakem a stínem svatyně nebeské. Vždyť Bůh uložil Mojžíšovi, když měl zřídit stánek: ‚Hleď, ať uděláš vše podle vzoru, který ti byl ukázán na hoře.‘ Avšak Ježíš dosáhl vznešenější služby, právě tak jako je prostředníkem vyšší smlouvy, založené na lepších zaslíbeních.


Bible je složena z dvou částí. Starého a Nového Zákona. Oba jsou důležité a jeden bez druhého by nedávaly zcela smysl nebo jen částečně.

Ve Starém Zákonu sloužili Židé Bohu po vyjití z Egypta ve stánku, který udělali podle vzoru, který viděl Mojžíš na hoře. A dostal tam příkaz, aby ji přesně podle toho vzoru udělal, což se stalo. Je psáno, že to je obraz budoucí svatyně. A celý Starý Zákon je plný zaslíbení, která ukazovaly na příchod Spasitele. I bohoslužby, volení velekněze a vše ostatní popisované ve SZ jsou předobrazem toho, co se děje i nyní v současnosti.

Zásadní rozdíl je v tom, že nyní už není třeba obětí zvířat, protože to jednou pro vždy vyřešil Pán Ježíš sebou samým. A pro tuto poslušnost a lásku k Otci i k nám lidem Jej Bůh ustanovil jako nejvyššího a věčného velekněze v té pravé svatyni, která je v nebi. A to je i zaslíbení pro nás to největší, že i my se jednou v této svatyni setkáme nejen s Pánem Ježíšem, ale i Jeho Otcem i s Duchem Svatým. A to je to nej zaslíbení, které dává nejen naději, ale je i motivací vytrvat ve víře přes všechna úskalí, která mohou nastat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť