Exodus 19

Jan 2:13-17,23-25

Byly blízko židovské velikonoce a Ježíš se vydal na cestu do Jeruzaléma. V chrámu našel prodavače dobytka, ovcí a holubů i penězoměnce, jak sedí za stoly. Udělal si z provazů bič a všecky z chrámu vyhnal, i s ovcemi a dobytkem, směnárníkům rozházel mince, stoly zpřevracel a prodavačům holubů poručil: „Pryč s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržiště!“ Jeho učedníci si vzpomněli, že je psáno: ‚Horlivost pro tvůj dům mne stráví.‘ Když byl v Jeruzalémě o velikonočních svátcích, mnozí uvěřili v jeho jméno, protože viděli znamení, která činil. Ježíš jim však nesvěřoval, kdo je, poněvadž všechny lidi znal; nepotřeboval, aby mu někdo o někom říkal svůj soud. Sám dobře věděl, co je v člověku.


Tak u této situace bych chtěl být. Přiznám se, že docela učedníkům závidím, že toto mohli zažít. Byl to jistě pro všechny šok. Zkouším si představit všechny ty obchodníky a směnárníky. Zaplatili si za to, že na nádvoří mohou mít svůj stůl, stánek či co tehdy měli. Pěkně si v klidu prodávají a těší se na tučný výdělek, který jak vědí z dřívějška budou mít. A vše tomu nasvědčuje. Všichni chtějí mít něco na obětování. Bohatší býčka či beránka, chudší aspoň holoubě.

A náhle se objeví Ježíš. Nikoho se na nic neptá. Nic nekupuje. Rozhlédne se kolem dokola. Nakonec asi koupil ty provazy, spletl je provizorně k sobě, aby držely. A začíná mela. Jde místo od místa, vše převrhne, každého vyhání. A ještě se odvažuje odkazovat na Boha slovy: „Nedělejte z domu mého Otce tržiště“. Trhovci se bouří. Nelíbí se jim to. Ale proti Ježíšovi nic nezmohou. Je s Ním Boží moc a ta brání všem, kdo by se na Něj odvážili, aby něco udělali.

A samozřejmě, že se to okamžitě nese po celém Jeruzalémě. Lidé si o tom povídají. Lidé si uvědomují, že Ježíš je jiný než ostatní učitelé víry či kněží z chrámu a mnozí v něj uvěří.

Ježíš se nikoho na nic neptá, nikomu se nesvěřuje. Vše a všechny zná. Ví, co si o Něm kdo myslí.

Nevím jak kdo z vás, ale já kdybych toto vše viděl, těžko bych neuvěřil.

Díky Pane Ježíši, že jsi přišel a žil na zemi. Děkuji za vše, co jsi o Sobě nechal zapsat do Písma. Děkuji, že jsem Tě skrze to mohl poznat jako milujícího a odpouštějícího Boha. Děkuji za dar pokání a víry v Tebe.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť