Exodus 13

Židům 4:12-13

Slovo Boží je živé, mocné a ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce. Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat.


To je přesná definice toho, co Bůh říká o Bibli jako Svém zjeveném slovu pro nás.

Je živé a mocné. Ano je živé pro každého kdo se chce setkat opravdu s Bohem se stává z jen napsaného shluku písmen slovo živé, které k člověku promlouvá a nejen živě, ale i mocně. Mocně v tom slova smyslu, že každému ukazuje na jeho zkaženost, totální propad hříchu a neschopnost sebeobhajoby ani před sebou a natož před živým Bohem. Kdo je k sobě upřímný, ten ví, že je i hříšný. A pokud uzná svou hříšnost, potvrzuje, že Boží slovo je živé a mocné. Protože jen když Bůh jedná v životě člověka a chce mu ukázat, že s Ním by byl život kvalitnější a do určité míry i jednodušší, ale zároveň náročnější, tehdy člověk poznává, že není i kdyby se snažil sebevíc schopen splnit Boží desatero neboli jak tomu říkají někteří lidé etický kodex, dle kterého se k sobě máme chovat. Problém zde je ten, že z celého desatera vyberou jen ty části, které se týkají vztahu člověk x člověk. Ale ty které se týkají člověk x Bůh, ta tam nedávají, protože by jim to narušovalo vše. A přitom jen celé desatero jako celek dává smysl.

Je ostřejší než jakýkoli dvousečný meč a proniká až na rozhraní duše a ducha, kostí a morku, a rozsuzuje touhy i myšlenky srdce kdo měl někdy možnost si otestovat dvousečný meč ví, že vůbec není lehké ho ovládnout. A taky ví, že tyto meče jsou opravdu abnormálně kvalitní a ostré. Proto právě je tento meč zde použit ve výrazu, že jen s tímto ostrým mečem lze srovnávat ostrost Božího slova. I zvládání Božího slova potřebuje člověk mít moudrost a znalost jak a kdy Boží slovo použít. A to z toho důvodu, že Boží slovo je jedna ze dvou útočně – obranných zbraní, které nám pro duchovní boj byly dány. Tou druhou jsou boty, ale o těch třeba někdy jindy.

Říká se, že člověk je tělo, duše a duch. Kde však jsou hranice ducha a duše to neví žádný psycholog, psychiatr ani žádný teolog. To ví jen Bůh. A Bůh svým slovem je schopen oddělit duši od ducha a naopak. A každý kdo viděl někdy hovězí duté kosti s morkem chápe že lidsky je i nemožné oddělit morek tak, aby kost zůstala zcela čistá a suchá a bez stopy po morku. Ale Boží slovo dokáže i toto. Nejlépe chráněným svalem a orgánem lidského těla je srdce. Chrání je ze všech stran žebra a svaly těla. A i někteří psychologové souhlasí, že pokud by někde snad mohla sídlit v lidském těle duše nebo duch, že by to mohlo být v srdci. A to proto, že se říká, že nejdůležitější rozhodnutí dělá člověk srdcem. A já s tím souhlasím. A skvělé je, že Bůh dokáže svým slovem jednat i při našem přemýšlení a rozhodování se srdcem. Sám jsem to x krát zažil a jsem za to opravdu rád, kdykoli se to stane a prožiji, že v tom rozhodování byl Bůh se mnou.

Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. A jelikož Bůh slovem tvořil, vyplývá z toho jasně i proč se před Božím slovem nedá vůbec skrýt. A je zcela jedno zda je to člověk, zvíře, pták,… Celé stvoření, každý jeden z nás jsme díky Něho byli stvořeni. Proto má i takovou specifickou sílu a moc. Nejúžasnější na tom všem je, že Bůh ač by mohl, tak ničeho a nikdy nezneužívá. Bůh si je vědom Své převahy nad námi ve všech parametrech našeho života. Přesto se nevnucuje, nevtírá, nezneužívá. Kdyby jen v jednom z těchto parametrů jsme byli schopni Boha vyvyšovat a oslavovat, tak by to bylo báječné. Ale ani na to nemáme.

Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat. Tomuto mnozí z nás nechtějí věřit, že by se to mohlo stát. „Když přece věřím, tak přece nemůžu dělat nic špatného.“ A to je dost zásadní omyl. Celý život jsme pokoušeni zlým k tomu, abychom klamali sebe i Boha a podle svého postoje dávali satanu víc či méně prostoru, aby nás mohl satan obviňovat a snažit se nás přesvědčit, že víra je přežitek, zbytečná, … Proto je jasné, že ani my sami, ani nikdo jiný, není schopen před Bohem cokoli skrýt, zamaskovat, atd. Vše je před Bohem odhaleno. Tak se přestaňme zbytečně snažit se cokoli ve svém životě skrývat a maskovat. Raději se staňme pravdivě odvážní a vyznávejme hříchy Bohu i jeden druhému. Snažme se raději vzít odvahu do hrsti a přijít k Bohu a požádat Ho o odpuštění a očištění. Jen to je jediné správné řešení, které Bůh od nás lidí očekává.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť