Exodus 12.

Marek 9:2-3, 7-10

Po šesti dnech vzal s sebou Ježíš jen Petra, Jakuba a Jana a vyvedl je na vysokou horu, kde byli sami. A byl proměněn před jejich očima. Jeho šat byl zářivě bílý, jak by jej žádný bělič na zemi nedovedl vybílit….a tu přišel oblak, zastínil je a z oblaku se ozval hlas: „Toto jest můj milovaný Syn, toho poslouchejte. “Když se pak rychle rozhlédli, neviděli u sebe již nikoho jiného než Ježíše samotného. Když sestupovali z hory, přikázal jim, aby nikomu nevypravovali, co viděli, dokud Syn člověka nevstane z mrtvých. To slovo je zaujalo a společně rozbírali, co to znamená vstát z mrtvých.

Přiznám se, že takové setkání s Ježíšem bych si přál zažít. Docela chápu ten šok pro učedníky, když najednou Ježíše viděli tak jak doposud nikdy. Navíc, když už podruhé byl potvrzen z oblaku svým Otcem a oni nabádáni k poslušnosti Jemu Ježíšovi. Asi bych se v tu chvíli taky zmateně choval a než bych se vzpamatoval, byl by tam zase Ježíš takový, jak Ho učedníci znali.

A chápu i Ježíše, když jim říkal, aby se o tom nezmiňovali do Jeho zmrtvýchvstání. Buď by jim nevěřili nebo si mysleli, že se nad ně ostatní chtějí nějak povyšovat nebo by se možná našli i takoví, co by po Ježíšovi chtěli, aby se jim ukázal taky tak. Proč se ukázal zrovna Petrovi, Jakubovi a Janovi a ne všem mi zcela jasné není. Nejpravděpodobněji z toho důvodu, že věděl nejlépe co v kom je a co od koho může očekávat. A o těchto třech se mluví jako o sloupech církve. Jan napsal evagelium a dopisy a Zjevení. Petr napsal dopisy a údajně i evangelium, které však do ofiko kánonu Bible nebylo vybráno. Jakub napsal dopis. A všechny tyto zápisy patří mezi knihy Nového Zákona, které jsou velmi oblíbené, často se na ně káže a je tam i dost propojení na Starý Zákon. To vše ukazuje na důležitost a propojení Starého Zákona s Novým Zákonem.

Docela i chápu učedníky jak mohli přemýšlet o tom, co je to „vstát z mrtvých“. Byli svědky toho(Jan a Petr), že Ježíš vzkřísil mrtvé. Ale tady mluví o svém vlastním vzkříšení. Asi bych taky přemýšlel jestli se vzkřísí sám nebo jestli Ho vzkřísí ten Jeho otec Bůh jenž Ho potvrdil na té hoře a předtím hned po křtu ve vodě. Nebo že by to měli učinit oni sami? Fakt bych si docela přál být mezi nimi a minimálně poslouchat tu debatu.

A co to znamená pro mne a pro nás současné lidi? My už tuto situaci nezažijeme, jelikož o tom můžeme pouze číst v Bibli a buď tomu věřit nebo to odmítnout jako hloupost.

Já osobně jsem se skrze pokání a přijetí Ježíše do svého života přesvědčil, že toto pravda je a že Ježíš je opravdu živý. Neviděl jsem Ho osobně. Ale od té doby, co jsem uvěřil se cítím a prožívám nové úžasné poznání toho, co je osobní zodpovědnost, osobní svoboda, ale hlavně láska k lidem. Mám sílu buď hned nebo velmi rychle zcela odpustit cokoli zlého co mne zatím potkalo. Jediné co nevím zda bych byl ochotný a měl sílu je odpustit, kdyby někdo ublížil komukoli z mé rodiny či nejbližších přátel. Ale i v tom doufám, že bych našel sílu volat k Pánu o sílu, abych se s tím přinejmenším vyrovnal a nejlépe i odpustil.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť