Exodus 10

Žd 3,1-6

Svatí bratři, vám se dostalo účasti v nebeském povolání. Pozorujte tedy apoštola a velekněze našeho vyznání ‒ Ježíše; on je věrný tomu, který ho ustanovil, tak jako i Mojžíš (byl věrný) v celém Božím domě. Ježíšovi však patří větší sláva než Mojžíšovi, jako stavitel domu má větší čest nežli dům sám. Každý dům totiž musí být od někoho stavěn, ale ten, kdo postavil všechno, je Bůh. Mojžíš byl skutečně věrný v celém jeho domě, ale byl (jen) služebník: měl vydat svědectví o tom, co (Bůh) chtěl (v budoucnosti) vyjevit. Kristus však (je věrný) jako Syn nad jeho domem. A ten jeho dům jsme my, když si ovšem (až do konce pevně) uchováme radostnou důvěru s hrdostí na to, v co doufáme.

Výklad:

Jsme na tom obdobně jako Mojžíš. I my jsme jen služebníci a součástí stavby domu, kterou staví Pán Ježíš. Můžeme tedy napodobovat Mojžíše ve kterém je příklad vůdce a pastýře lidí. I on měl chyby, ale v průběhu života, kdy vedl Izraelce ven z Egypta udělal pro Izraelce neskutečně moc dobrého tím jak je miloval a jak se za ně opakovaně modlil k Bohu a tím je zachránil.

Ještě víc se však máme učit napodobovat jednáním, myšlením i skutky Pána Ježíše, který je tím jediným a pravým pastýřem, Spasitelem i Bohem. Skrze Něho se s námi Bůh smířil, když jsme se rozhodli pro víru v Něj skrze pokání. Pán Ježíš je nejen úhelný kámen, ale je i ten nejpevnější základ, o který se můžeme opřít, kdykoli jsme v pokušení či zkoušce. On je zde vždy pro nás, abychom Jej mohli svým životem oslavit a vydat podobně jako Mojžíš jasné svědectví o Něm všem kolem nás.

Pán Ježíš pro nás udělal vše a nyní s Duchem Svatým nás chce podobně vést k vítěznému životu v odolávání hříchu a boji proti satanovi a jeho služebníkům. Nakolik si vážíme Jeho povolání, Jeho darů? Chceme opravdu stát a být těmi skrze koho bude Bůh moct satana porážet? Máme k tomu odvahu a odhodlání? Vše je připraveno. Je tedy na nás, abychom i my udělali ty odvážné i když někdy bázlivé nebo bláznivé kroky víry, ke kterým se Pán Ježíš přizná a oslaví skrze nás Sebe, Otce i Ducha Svatého.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť