Exodus 8

Židům 2:6-10

O Synu je na jednom místě řečeno: ‚Co je člověk, že ho máš, Bože, na mysli, a Syn člověka, že na něj hledíš?. Jen nakrátko jsi ho postavil níž než anděly, pak jsi ho korunoval ctí a slávou, všecko jsi podrobil pod jeho nohy.‘ Když mu tedy podrobil všecko, znamená to, že nezůstalo nic, co by mu nebylo podmaněno. Nyní ovšem ještě nevidíme, že by mu vše bylo podmaněno. Ale vidíme toho, který byl nakrátko postaven níže než andělé, Ježíše, jak je pro utrpení smrti korunován ctí a slávou; neboť měl z milosti Boží zakusit smrt za všecky. Bylo přirozené, že Bůh, pro něhož je vše a skrze něhož je vše, přivedl mnoho synů k slávě, když skrze utrpení učinil dokonalým původce jejich spásy.

Výklad:

Bůh svého jediného Syna opravdu nechal trpět. A ne z nějaké své libovůle. Měl k tomu důvod. Stvořil tento svět a hlavně nás lidi. My jsme to však skrze hřích Adama a Evy zkazili a nenávratně. Proto Bůh poslal svého Syna, Pána Ježíše sem na zem s jasným cílem a plánem. Ten plán postupně zjevoval skrze proroky a pisatele Starého Zákona, aby si každý mohl dohledat, že vše co Ježíš prožil a vším čím prošel, bylo předpovězeno a Jím potvrzeno jako pravdivé a platné. Neboť tím cílem a plánem bylo, dát šanci nám lidem vrátit se do plného vztahu s Bohem a znovu vrátit tímto způsobem člověku šanci žít po své smrti již nastálo s Bohem Otcem, Synem i Duchem Svatým.

A navíc Ježíš Kristus je nezpochybnitelná historická osoba. O něm se píše nejen v Bibli, ale i v necírkevních historických spisech. Jediné o čem se tam asi těžko dočtete je, že po svém vzkříšení se x dní zjevoval učedníkům. Že s nimi debatoval, jedl, pokračoval s vysvětlováním všeho o Něm v SZ, aby upevnil jejich víru v Něj.

A proto je jasné, že když On byl vzat zpět do nebe, jako Bohem potvrzený Král a Pán všeho viditelného i neviditelného, že tam bude brát i ty, kdo Ho opravdu přijali a opravdu následovali do konce svých životů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť