Exodus 5

Marek 1:12-13

A hned ho Duch vyvedl na poušť. Byl na poušti čtyřicet dní a satan ho

pokoušel; byl mezi dravou zvěří a andělé ho obsluhovali.

Výklad:

Není třeba, aby byl člověk na poušti. Stačí k tomu být i jen v tomto světě. V naší zemi nebo kterékoliv jiné. Každého dne můžeme prožít nepříjemné situace, kdy se nás zlo snaží přesvědčit buď, že není a nebo, že to s námi myslí dobře.

Obdobně na tom byl Ježíš. Bylo to chvíli potom, co byl pokřtěný, co na něj sestoupil a naplnil Duch Svatý a Otec Bůh Jej potvrdil veřejně jako Toho, kdo je Jeho Syn, koho On vyvolil a koho máme poslouchat.

Teď je na poušti. Podobně jako Mojžíš byl 40 dní bez jídla a pití. Navíc zcela sám na rozdíl od Mojžíše, který podobný čas byl v plné přítomnosti Boha, kdy mu On sděloval a vysvětloval Desatero a vše s tím související. Ježíš byl pro změnu naprosto sám a pokoušel ho satan těmi nejzákeřnějšími způsoby. Ale Ježíš odolal, zvládl to, zvítězil v první bitvě se satanem a poté Jej posilovali a obsluhovali andělé poslaní Jeho Otcem.

I pro nás je to posila a povzbuzení pro naše rozhodnutí postit se. Sám jsem si 40 denním půstem prošel. Není to nic jednoduchého. Ale s Boží pomocí a silou jsem to zvládl a výsledek se dostavil. Navíc to upevnilo mou víru a připravilo na situace, které mne čekaly a které mne díky toho všeho nepřekvapily. Tedy až na některé. Ale jen málo z nich bylo překvapením negativním. Veskrze byly hlavně pozitivní.

Takže nebojme se postit se. Když to je Boží vůle, tak to poznáme podle pokoje a síly to zvládnout. Ale zároveň nepřeceňujme své síly a nepokoušejme Boha.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť