5) Kdo riskuje víc v současné době? Bůh nebo satan?

To je asi nejjednodušší na zodpovězení nebo naopak nejtěžší na zodpovězení. Záleží zde na tom, jak známe Boha, jak známe Satana, jak známe sebe. Proč zde zmiňuji ne jen Boha a Satana, ale i nás lidi jako jednotlivce, ne jako celek? Je to jednoduché. Čím lépe známe sami sebe, své silné i slabé stránky, tím lépe pro nás. Čím lépe známe jak na nás může útočit a útočí Satan, tím lépe pro nás. Čím osobněji známe Boha a Jeho plán pro náš život, tím lépe pro nás. Je to opravdu tak. Není to jen otázka moci, síly a schopností Satana a Boha, ale i nás lidí.

Co se Boha týká, ten riskoval svým způsobem již od počátku stvoření a riskuje do nynějška. Čím? Minimálně tím, že nás lidi má stále rád. Že se nad námi neustále smilovává, odpouští, podpírá a posiluje. A to i tehdy, kdy se na Něj zlobíme, že se stalo to či ono nebo v Něj vůbec nevěříme. On nemá důvod se nám vnucovat. Nemá důvod nás přesvědčovat, že je a že je na naší straně.

Kdo je k sobě upřímný a dokáže se vzepřít své pýše, svému sobectví, své soběstřednosti, ten uzná, že „něco“ nebo „někdo“ tady je, kdo řídí dění našich životů a celého světa. Ale jen málo z nás je těch, kdo s tím někým chceme mít i osobní vztah. To je totiž velmi nebezpečná záležitost na první pohled. Vypadá to, že bude nutné stále číst Bibli, modlit se, chodit do kostela, dávat tzv. desátky, atd atd. To mnozí berou jako neskutečná omezení své tzv. svobody. Nemohli by si už dělat to co by chtěli a jak by chtěli. A to my lidé nemáme rádi.

Ale je to opravdu omezení svobody? Kdo nám vlastně říká a dává poznat v čem je svoboda a co je omezení? Pokud to chce člověk poznat, má dvě možnosti. Tou první je spoléhat se tzv. na sebe, své zkušenosti, případně dobré rady nejbližších, přátel, kamarádů. Tou druhou variantou je vzít Bibli, začít ji opravdu se vší vážnosti číst a brát její rady stejně, jako rady přátel, kamarádů, členů rodiny. Já osobně jsem poznal a přijal, že nechat se vést radami Boha zapsaná zejména v knihách Žalmů a Přísloví, je lepší pro můj život než jen rady kohokoli z lidí.

A jsem opět u toho proč tato část není jen o Bohu a Satanu, ale i o nás lidech. Bůh jasně říká, že udělal vše, abychom mohli dosáhnout smíření s Ním. Sám nám ho nabízí jako dárek, který si nezasloužíme. Nabízí v něm:

- odpuštění všeho špatného až do konce našeho života.

- jistotu, že bude vždy a za všech okolností s námi.

- naději, že Mu můžeme absolutně ve všem důvěřovat a spoléhat se na něj.

Co za to chce?

- jako první krok vyznání toho, že si uvědomujeme, že děláme chyby a že nezvládáme žít podle Jeho nařízení(desatero).

- jako druhý krok vyznání, že chceme, aby On od nynějška vedl náš život a dával nám poznat, co je správné a co špatné.

- jako třetí krok vyznání, že chceme žít co nejvíc v poslušnosti Jeho slova a vůle až do konce života.

A jaká je odměna nyní a na věčnosti?

Nyní dostáváme do srdce a mysli pokoj, dle kterého poznáváme, zda jdeme Boží cestou či nikoli.

Dostáváme Ducha Svatého s Jeho dary k maximálně naplněnému životu a službě v tomto světě.

Naději, že i kdybychom zemřeli třeba hned teď nebo kdykoli jindy, tak vždy můžeme být jisti, že kříž Ježíše Krista, Jeho krev, Jeho jizvy a prázdný hrob nám zajišťují, že budeme skrze víru v Něj před Bohem při posledním soudu ospravedlněni a dostaneme věčný život v Jeho království.

Co naopak nabízí Satan? Ten toho nabízí taky hodně. A je to i vcelku pěkné, co můžeme dostat. Ale je to jen snůška polopravd a pololží nebo čistých lží. Nic jiného totiž Satan nabídnout nemůže a neumí.

Co on po nás chce?

- abychom nevěřili, že je Bůh.

- abychom nevěřili, že je on.

- abychom spoléhali pouze na sebe. Svou sílu, svou moudrost, své zkušenosti.

- abychom nejlépe věřili jen sami sobě a nikomu z lidí.

- abychom se soustředili jen sami na sebe, maximálně na okruh lidí co nám jsou nejbližší.

- abychom si nic nedělali z toho, když chybujeme, když někomu ublížíme, atd.

A jistě každého z nás napadne fůra dalšího.

Co nám za to zaslibuje?

- že budeme mít úspěch.

- že si nás jiní budou vážit.

- že z nás jiní budou mít třeba i strach.

- že stav a situace, které prožíváme nemůžeme změnit.

- že nebe je otevřené pro každého kdo žije tzv. slušný život.

- že peklo neexistuje.

- že nám ve všem a se vším pomůže a přitom může jen omezeně.

Jeho cílem je nás lidi co nejvíc postavit proti Bohu(abychom v Něj nevěřili). Když budeme věřit v cokoli nebo kohokoli jiného to mu nevadí, protože i v takovém případě je člověk na jeho straně. Dalším jeho cílem je někdy víc někdy méně, ale vždy vést lidi proti sobě ne aby si chtěli pomáhat, podpořit se. On totiž člověka nenávidí. A to z toho důvodu, že vidí, že my lidé jsme na tom lépe, než on jako jeden z padlých andělů. On ví, že už prohrál. A cílem jeho nynějšího snažení je přivést do pekla i co nejvíc z nás lidí a to jakýmkoli způsobem.

A vrátím se k původní otázce. Kdo riskuje víc? Bůh nebo Satan? Já mám v tomto jasno. Vy si to rozhodněte sami. Napsal jsem vše důležité a podstatné. Nejsou to žádné výmysly. Jsou to fakta a pravdy, jak jsem je doposud zažil a poznal. Jsou to pravdy a fakta, kterých se snažím držet a učit se je žít a dodržovat.

Závěrečná otázka tedy zní:

Chceš stát v nynější situaci v nynějším životě na straně Boha či Satana?

Zvaž a přemýšlej, kdo ti z nich dvou nabízí víc dobrého.


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť