3) V jakého Boha věřím? Ve Všemohoucího, Vševědoucího, Všudepřítomného nebo tzv. Chcijáčka?

Toto je zásadní a mělo by být zásadní pro náš život. Neboť to jestli v Boha věříme nebo nevěříme a hlavně jak věříme, ovlivní namax náš osobní život. Píši „jak věříme“, protože to je to podstatné co by nás věřící v jednání zejména v této době mělo odlišovat od nevěřících. Uznávám však, že i v tomto je mnoho nevěřících spíš příkladem pro nás věřící. Znám dost takových, kteří ač nevěří, žijí fyzicky mnohem krásnější a pravdivější život, než mnozí věřící. A že je tomu tak, by mělo být pro nás věřící velkou ostudou a upozorněním ba přímo výstrahou.

A je vůbec ten Bůh, o kterém píše Bible, který má prý lidi rád, záleží Mu na nich, chce jim pomáhat a myslí jen na jejich dobro, opravdu skutečný? Není to jen fantazy z rodu sci fi nebo pro ty, co nejsou dostatečně sebevědomí a ochotni nést osobní odpovědnost za svůj život?

Jsem na základě všeho co jsem doposud prožil a vyčetl nejen z Bible přesvědčený, že Bůh, v kterého se učím věřit, kterého se učím poslouchat, že je reálný a opravdu Všemohoucí, Vševědoucí, Všudypřítomný. Jsem přesvědčený, že je opravdu takový, jak Ho Bible popisuje.

Ale je tu opravdu i ten, kdo je proti Němu, ten, kterého nazývám Chcijáček. I to je bůh. Ale pouze s malým „b“. A jaký je mezi nimi rozdíl? Je a nejen totální, ale přímo zásadní.

Tento chcijáček je ten, který se snaží nám vnutit a daří se mu to velmi dobře, že vše můžeme, že nikdo nemá právo nás v ničem, ale opravdu v ničem omezovat, cokoli po nás chtít, cokoli nám zakazovat nebo naopak přikazovat. V rámci svých pravomocí a moci, kterou mu Bůh nechal má právo takto lidi pokoušet, někdy i trápit nebo je vést k životu v blahobytu, totální svévoli nebo k tzv. „slušnému“ životu. Ale jen s podmínkou a cílem, že daný člověk nevěří v Boha výše popsaného.

Biblický Bůh je totiž v jistém slova smyslu pravým opakem. Stanovil podmínky, jak se my lidé o něm můžeme dozvědět. Stanovil jasná pravidla, ale plnitelná, jak má život člověka, který v Něj chce věřit vypadat. To vše je zapsané v Bibli a každý, kdo opravdu věří potvrdí, že tomu tak je. Tento Biblický Bůh jasně i definuje co je opravdová svoboda, plný život a naděje. Protože nás stvořil s cílem takto žít. A je jen na každém z nás, zda chceme zažívat tuto opravdovou svobodu, život a naději. Nebo zda se spokojíme s tím, co nabízí chcijáček jako svobodu, život a naději.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť