2) Je popsána stejná nebo podobná situace v Bibli a jak na to tehdy lidé reagovali? 

Do určité míry ano. Je to případ Jóba. Byl to dle Bible člověk plný Boží bázně, žil v poslušnosti Božích příkazů. Byl příkladem a vzorem pro všechny ve svém okolí. A to nejen pro život v Boží bázni, ale zejména pro své bohatství a hojnost, ve které žil s celou rodinou.

Tehdy bylo znakem Boží přízně, že se měl člověk dobře, měl majetek, velkou rodinu. To budilo u druhých důvod, aby ho ctili a uznávali co by toho, u koho hledat radu, pomoc, podporu. Byl z toho důvodu u jiných i důvodem pro zášť, závist, atd. Ale skoro stejně je to i v nynější době. Až na to, že bohatství a úspěch není vždy díky Boží přízně. Mnoho těch, kdo jsou dnes bohatí patří k nevěřícím nebo věří ve vše možné i nemožné, jen v pravého Boha, který je popisován v Bibli ne.

Přesto všechno jak se Jób choval a jednal Bůh dopustil, že na Jóba mohl zaútočit Boží protivník, kterého nazýváme Satanem nebo jinými názvy. Na Jóba dostal svolení zaútočit ve dvou rovinách. Nejdřív Jóba mohl připravit o skoro celou rodinu. Když se tak stalo, Jób obstál a proti Bohu nehřešil. Uznal, že Bůh má právo cokoli jemu i komukoli jinému dopustit cokoli, protože jsme hříšní. Ale jistě to byl velký boj uvnitř. V druhém kroku Bůh dopustil, aby mohl Satan zaútočit přímo na Jóba, ale nesměl ho zabít. Trápil ho hnisavými boláky, odcizila se mu žena, všichni z okolí jím začali pohrdat a říkat, že je hříšník, že Boha zklamal a to co prožívá, je zasloužená odměna. Dokonce i tři jeho přátelé, kteří za ním přišli se k těmto přidali místo, aby se snažili s ním soucítit. Ale zcela ani v tuto chvíli Bůh Jóba neopustil a dával mu moudrost k odpovídání těmto lidem. A to takovým způsobem, že nenalézali argumenty proti. Nakonec Bůh s Jóbem promlouvali společně a Jób opětovně uznal, že Bůh jedná a přemýšlí zcela jinak než jsme my lidé schopni pojmout, natož pochopit. Poznal rovněž, že Bůh i přes toto vše zlo zamýšlel s Jobem dobro na ještě vyšší úrovni než před touto zkouškou. Vše končí tím, že Bůh vrátil Jóbovi celou rodinu, veškerý majetek a v očích lidí mu zjednal ještě větší úctu a uznání.

A i na jiných místech Bible jsou příklady, kdy Bůh dopustí na člověka třeba i nevyléčitelnou nemoc v té době a pak ji skrze slovo proroka a skutek poslušnosti uzdraví. Příkladem může být třeba Náman. Měl malomocenství. Když došel za prorokem a dozvěděl se jak by se mohl uzdravit, tak i přesto, že mu to připadalo absurdní poslechnul a uzdravený byl. A takových či podobných situací je popsáno víc.

Proto jsem přesvědčený, že Bůh skrze tyto příklady ukazuje, že i když nyní na nás dopustil tuto situaci, je připravený i nás z ní vytrhnout. Někoho přirozeně nebo vybudovanou silnou imunitou, někoho skrze očkování, které má imunitě pomoci.

Proto má Bůh právo takové situace na nás dopouštět, aby v nás kdo věříme upevnil důvěru a spolehnutí se na Něj a ne na sebe. A ty kdo nevěří nebo hledají zda má smysl v něj Boha věřit to dopouští, aby si uvědomili jak my lidé jsme omezení a jak snadno se nás dá vykolejit, když On zasáhne do našeho blahobytu, spokojenosti a pohodlí. A to poslední platí nejen pro nevěřící, ale i pro nás věřící.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť