Exodus 9

Židům 2:14-15,17-18

Protože děti spojuje krev a tělo, i on se stal jedním z nich, aby svou smrtí zbavil moci toho, kdo smrtí vládne, totiž ďábla, a aby tak vysvobodil ty, kdo byli strachem před smrtí drženi po celý život v otroctví. Proto musel být ve všem jako jeho bratří, aby se stal veleknězem milosrdným a věrným v Boží službě, a mohl tak smířit hříchy lidu. Protože sám prošel zkouškou utrpení, může pomoci těm, na které přicházejí zkoušky.

Výklad:

Kdo se bojí smrti? Osobně z ní mám respekt, protože jsem ji sám nezažil. Ale poprvé ji na vlastní oči viděl, když mi uvláčelo policejní auto kamaráda v 13 letech a těm policajtům, protože byli komunisti se nic nestalo. A diléma smrti řeší asi každý z nás. Někdo víc, někdo méně. Někdo se tomu zcela vyhýbá a snaží se chovat jak kdyby smrt vůbec nebyla. Někoho naopak svazuje natolik, že z ní má až děsivý strach a mnozí z toho mají až panickou hrůzu z umírání. Přitom je to jen ukončení našeho putování zde na zemi. A po této smrti se rozhodne o každém z nás, kde budeme trávit tzv. věčnost.

A právě proto přišel na zem Pán Ježíš v lidském těle a žil jako opravdový a normální člověk. Nevyhýbalo se mu nic z toho, co prožívá kdokoli z nás (radost, starost, hlad, únava,…). Byl však rozdíl, jak On ten život a toto vše prožil. Na rozdíl od nás lidí, reagoval vždy tak, aby to bylo v souladu s Božím zákonem. Díky toho byl bez vinny a dokonal tak dílo spásy, ke kterému Jej Bůh vyvolil.

Díky toho se stal veleknězem přesně jak je zde popisovaný. To jest milosrdný, věrný, vysvobozující. A navíc jako jediný schopný nás smířit s Bohem skrze odpuštění hříchů a přijetí za adoptivní děti Boží.

Je snad něco víc, co by si mohl člověk přát než mít jistotu odpuštění a Boží přijetí bez jakýchkoli podmínek? Za sebe říkám, že ne. Aspoň osobně o ničem větším netoužím a ani nic většího a důležitějšího neznám.,

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KÁNA vandr

Izrael nebo Ukrajina? Čeho se bát víc?

Velikonoční pouť